Rüku Nedir? ve Nasıl Yapılır
20 Temmuz 2024

Rüku Nedir? ve Nasıl Yapılır

Rüku

Rüku, namazın önemli unsurlarından biridir. Rüku, elleri dizlere koyarak eğilmek anlamına gelir ve namazda kıraatten sonra yapılır. Sözlük anlamı "eğilmek" olan rüku, Hz. Peygamber'in (sav) uygulamalarına göre, sırt ve baş düz bir satıh oluşturacak biçimde öne doğru eğilmeyi ifade eder.

Rüku'nun Fazileti

Rüku, namazın içindeki farzlardan biridir ve doğru şekilde yapılması önemlidir. Hz. Peygamber'in (sav) uygulamasına en uygun rüku şekli, sırt ve başın düz bir satıh oluşturacak biçimde eğilmektir. Bu duruş, Allah’a olan teslimiyetin ve saygının bir ifadesi olarak kabul edilir.

Tuma'nine ve Kavme

Rüku sırasında bir müddet beklemek (Tuma'nine) ve rükudan doğrulup secdeye varmadan önce uzuvlar sakin oluncaya kadar bir süre kıyam vaziyetinde beklemek (Kavme) ta'dil-i erkânın birer parçasıdır. Bu duruşlar, Ebu Yusuf'a ve Hanefi mezhebi dışındaki üç mezhebe göre farz, Ebu Hanife ve Muhammed'e göre ise vaciptir. Tuma'nine ve kavme süresinin asgari ölçüsü, "Sübhanel-lâhi'l-azim" diyecek kadar durmaktır.

Secdeye Gitmek

Namazın şartlarından biri de secdedir. Secdede el parmakları birbirine bitişik, kıbleye karşı, kulaklar hizasında, baş iki el arasında olmalıdır. Alnı temiz yere, yani taş, toprak, tahta veya yaygı üzerine koymak farz olup, burnu da beraber koymak vaciptir. Yalnız alnı koymak mekruhtur. Secdede en az üç kere "Sübhane rabbiyel-a'la" denir.

Secde Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İki ayağı veya hiç olmazsa her birinin birer parmaklarını yere koymak gerekir.
  • Secdede, alın, burun ve ayaklar yerden az zaman kalksa da zarar olmaz.
  • Secdede ayak parmaklarını bükerek, uçlarını kıbleye çevirmek sünnettir.
  • Erkekler, kolları ve uylukları, karından ayrı bulundurur; kadınlar ise kollarını yanlarına bitişik halde bulundururlar.
  • Eller ve dizleri yere koymak sünnettir.
  • Topuklar kıyamda, birbirinden dört parmak eni kadar uzak, rüku'da, kavmede ve secdede bitişik tutmak sünnettir.

Başörtüsü ve Secde

Takke veya başörtüsünün, saçların alnı kapatmaması gerekir. Kadınların da namazda alnı açık olmalıdır. Yerin sertliğini duyacak kadar, yani başını bastırınca, alnı artık gömülmeyecek kadar bastırarak, halı, hasır, sedir veya kanepe üzerinde secde etmek sahih olur.

Secde Yapamayanlar İçin Kolaylıklar

Secde için eğilemeyen hasta ve camide başka yer bulamayan sağlam kimse, yüksek bir şey üzerine secde etmezler. Çünkü Resulullah (sav) az yüksek bir şey üzerine dahi secde etmemiştir. Dinimiz kolaylık dinidir. Ancak herkesin kolayına geldiğini yapması değil, alimlerin gösterdiği kolaylıktan istifade etmesi gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

İmanın Şartları

İmanın Şartları

İlginizi Çekebilir

İslamın Şartları

İslamın Şartları

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Teyemmünün Farzları Nelerdir?

Teyemmünün Farzları Nelerdir?

Secde Nedir? ve Nasıl Yapılır

Secde Nedir? ve Nasıl Yapılır

Kelime-i Tevhit Özellikleri ve Okunuşu

Kelime-i Tevhit Özellikleri ve Okunuşu

Kade-i Ahire Nedir?

Kade-i Ahire Nedir?

32 Farz Sevapları Nedir?

32 Farz Sevapları Nedir?