Hadesten Taharet Nedir? ve Nasıl Yapılır
21 Haziran 2024

Hadesten Taharet Nedir? ve Nasıl Yapılır

Hadesten Taharet ve Önemi

Hadesten taharet, İslam'ın temel ibadetlerinden biri olan namazın farzlarından biridir. Namazın farzları, altı içindeki ve altı dışındaki olmak üzere toplam on iki tanedir. Namaza başlamadan önce ve namaz sırasında bu farzların tam olarak yerine getirilmesi gereklidir. Aksi takdirde, kılınan namaz dini kurallar gereğince kabul edilmiş sayılmayacaktır. Her bir farz, detaylı olarak incelenmeye değer, derin anlamlar taşır. Ancak bu yazıda, diğer farzlardan genel olarak bahsedilmek kaydıyla "hadesten taharet" farzı ayrıntılı olarak incelenecektir.

Hadesten Taharet Nedir?

Hadesten taharet, kişinin namaz kılmaya uygun bir şekilde bedenen temiz olmasını ifade eder. Namazın dışındaki farzlardan biridir. Hadesten taharet farzında belirtilen kurallar doğrultusunda, namaz kılacak kişinin üzerindeki kıyafetler, vücut temizliği gibi durumlar açısından yeterince temiz olması ve yasakları delmemesi gereklidir.

Hadesten Taharet İçin Yapılması Gereken Temizlikler

Beden temizliği, kir veya yasak durumuna göre farklılık gösterebilir. Örneğin, kişinin abdestinin ve beden temizliğinin tam olmasına rağmen kıyafetinin namaz kılınamayacak derecede kirli olması, hadesten taharet açısından küçük bir durumdur. Söz konusu kıyafetin temizlenmesi ile yasak kolayca aşılmış olur ve hadesten taharet farzı yerine getirilmiş olur. Kıyafetler üzerindeki kirin ölçüsü ise mezhepten mezhebe farklılık gösterebilmektedir.

Genelde namaz kılınmadan önce uygun bir şekilde giyinilip buna göre hazırlık yapılacağından, kıyafetin ne kadar kirli olabileceği sorusu çok detayda kalan ve pek sorulmayan bir sorudur. Ancak özellikle kıyafeti kirlenecek işler yapan kişiler için bu durum önemli olmaktadır. Örneğin, maden işçileri gibi. Çok detaylı ve kişinin özel hayatına fazlasıyla bağlı bir durum olması sebebiyle, bu duruma maruz kalanların hadesten taharet konusu için çevrelerindeki veya ulaşabilecekleri durumdaki alim makamına erişmiş kişilere danışması tavsiye edilir.

Vücut Temizliği ve Hadesten Taharet

Hadesten taharet için önemli olan bir başka durum da vücudun temizliğidir. Kıyafetlerin kirlenmesi gibi, direkt olarak vücut da kirlenebilir. Dolayısıyla bu durum da hadesten taharet farzı açısından bir engel teşkil edebilir. Tıpkı kıyafet temizliğinde olduğu gibi, ten temizliğinde de tolerans gösterilen durumlar farklılık gösterebilir. Bu yüzden, çok özel ve detaylı bir durumda kalanların aynı şekilde uzman bir kişiye danışmaları tavsiye edilir. Bu özel durumlar dışında zaten adap gereği namaz kılmadan önce bedenin tüm kirlerden arındırılması esas olarak kabul edilmiştir.

Namaz Abdestinin Önemi

Hadesten taharet için önemli olan manevi durumlar da vardır ki bunlar hadesten taharet için en önemli olan durumlardır. Hiçbir mezhepte ve hiçbir yorumda kesinlikle toleransı olmayan, kesinlikle yerine getirilmesi gereken durumlardır. Bunların başında namaz abdesti gelir. Hepimize çocukluktan beri öğretildiği üzere, namaza başlamadan önce mutlaka abdest alınması gereklidir. Ayrıca abdest özenli bir şekilde, kesinlikle aceleye girmeden alınmalıdır. Abdestin detaylarıyla ilgili farklı mezheplerin farklı yorumları vardır (abdest alırken konuşulup konuşulamayacağı gibi) fakat bunlar ayrı bir başlıkta incelenmesi gereken detaylı konulardır. Ayrıca, namaz sırasında abdest bozacak bir durumun gerçekleşmesi halinde, hadesten taharet farzı ihlal edilmiş olacağı için, namaz da bozulmuş olacaktır.

Gusül Abdesti ve Hadesten Taharet

Hadesten taharet için çok önemli olan bir başka durum da gusül abdestidir. Eğer kişi cinsel ilişkiye girmek, rüyalanmak, adet görmek vb. suretle cünüp sayılacak bir duruma girdiyse, namaza başlamadan önce kesinlikle gusül abdesti almalıdır. Çünkü bu gibi durumlar, kıyafet kirliliğine benzer bir kirlilik yaratmasa da Yaradan'ın karşısına çıkmaya engel olan ve mutlaka temizlik gerektiren kısmen maddi-kısmen manevi durumlardır. Guslün farzları ve detaylı anlatımı da sadece o konuda yazılmış başlıklarda ayrıntılı olarak incelenebilir. Eğer kişi bu durumlardan birinde olmasına rağmen namaza durmaya kalkarsa, mezhebi fark etmeksizin tüm yorumlar gereği namazı kabul olmayacaktır. Ayrıca bir dipnot olarak belirtmek gerekir ki, kadınlar özel günlerinde bulunduğu süre boyunca birden fazla defa gusül alınması gereken durumda olacakları için, bu süre boyunca namaz ibadetinden muaftırlar. Böylece, hadesten taharet farzına karşı olan doğal bir engel de dini kurallar gereği ortadan kaldırılmaktadır.

Namazın Farzları

Hadesten taharet hakkında genel hatlarıyla yapılan inceleme bu şekildedir. Merak edenler için, namazın tüm farzları:

Dışındaki Farzlar

  • Hadesten taharet
  • Necasetten taharet
  • Setr-i avret
  • İstikbal-i kıble
  • Vakit
  • Niyet

İçindeki Farzlar

  • Kıyam
  • Kıraat
  • Rükû
  • Secde
  • İftitah tekbiri
  • Kade-i ahire

Hadesten taharet dışındaki herhangi bir farz için ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler, sadece o farzın başlığı altında yazılmış olan yazıları inceleyebilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Rüku Nedir? ve Nasıl Yapılır

Rüku Nedir? ve Nasıl Yapılır

Kade-i Ahire Nedir?

Kade-i Ahire Nedir?

Popüler İçerikler

Abdestin Farzları

Abdestin Farzları

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İslamın Şartları

İslamın Şartları

Secde Nedir? ve Nasıl Yapılır

Secde Nedir? ve Nasıl Yapılır

Gusül Abdestinin Farzları

Gusül Abdestinin Farzları

Necasetten Taharet Nasıl Yapılır?

Necasetten Taharet Nasıl Yapılır?

Oruç Tutmak Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

Oruç Tutmak Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?